Thursday, September 25, 2008

Монт Блан - 2008

Во кратки црти бидејќи времето не ми дозволува баш.

- заминавме на 07.09. јас, Јане Стефанов, Ненад Радевски и Ана Тримовска
- на 08 бевме во Шамони
- на 09 се качивме до Тет Рус на 3200м таму преспавме
- на 10 бевме горе на Де Гуте на 3800м и истата вечер тргнавме на врв.
- за жал лошото време не ни дозволи да се качиме до врвот стигнавме до Валот 4.400м
- премногу беше ризично да продолжиме нагоре
- на враќање забележавме локација и остатоци од планинарска опрема пред Де Гуте (цепин, ракавица) и една голема Креваза или пукнотина на глечерот. Се вративме брзо во домот да информираме и дојде хеликоптер и звлече двајца планинари. Како што дознавме подоцна едниот преживеан ама неговиот пријател за жал загинал.

Повеќе информации и фотки наскоро.